Pyszny sernik wiedeński na kruszonce, robi się szybko i smakuje wybornie, polecam.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 gram margaryny lub masła
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera półtłustego(zmielić przez maszynkę
3 serki waniliowe po 150 gram każdy
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła(125 gram)
8 dużych jajek
1 budyń śmietankowy na 1/2 litra płynu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy podwójny
szczypta soli
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i zimne pokrojone masło. Rozetrzeć masło palcami z suchymi składnikami żeby powstała kruszonka.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczeni(na wysmarowanej lepiej będzie przylegał papier) Wysypać większą część kruszonki i lekko przyklepać ręką, wyłożyć masę serową i piec w 180 st C około 35 min.Po tym czasie posypać resztą kruszonki i piec jeszcze około 25-35 min, sprawdzając patyczkiem.
Upieczony sernik zostawić na 30 min w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie masy serowej:
Masło utrzeć z połową szklanki cukru, dodać żółtka i resztę cukru, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, budyń serki i zmielony ser.Wszystko dokładnie wymieszać widełkami do ubijania piany. Do gotowej masy dodać ubitą z odrobiną soli pianę z białek i lekko wymieszać, wylać na ciasto.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
lila08 2012-11-03
uwielbiam sernik...mniammmm...u mnie dzisiaj szarlotka kruszona :))) przepis oczywiście od Ciebie-pyszna jest:)))
karo66 2012-11-03
Świetny przepis. Upiekę mężowi na imieniny i jeszcze sama sobie przy okazji dobrze pojem bo serniki nardzo lubię.
salma67 2012-11-03
i ja dołączam do grona uwielbiających serniki