Lekkie, orzeźwiające ciasto z mandarynkami i puszystą masą, od razu zapachniało świętami, polecam.
4 duże jajka
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 śmietanki śnieżki w torebce oryginalne
300 ml zimnego mleka
2 galaretki pomarańczowe + 1 galaretka pomarańczowa na wierzch
Dodatkowo:
1 puszka mandarynek (312 gram)
kilka kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
Poncz:
1 szklanka soku z mandarynek
4 - 5 łyżek likieru pomarańczowego 18%
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze ubijać, dodać żółtka.Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto .Piec w 180 st C około 20-25 min, z upieczonego ciasta zdjąć wierzchnią skórkę i wystudzić.
Do soku z mandarynek dodać likier pomarańczowy, wymieszać i nasączyć ciasto, wyłożyć masę i dokładnie rozprowadzić.Na wierzch ułożyć mandarynki i zalać jedną tężejącą pomarańczową galaretką, rozpuszczoną w 400 ml wrzącej wody.Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzn lub całą noc kroić maczając nóż w gorącej wodzie, posypać utartą czekoladą przed podaniem.
Wykonanie masy:
Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko i wsypać śnieżki, ubić mikserem, widełkami do piany.Gdy masa będzie gęsta, dodać wystudzone galaretki, rozpuszczone w 400 ml wrzącej wody i dokładnie ubijać , aż masa podwoi objętość.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
iwanka1 2012-11-08
U mnie dojrzewa drożdżowe sypane z przepisu Ewy Wachowicz. Tak mnie naszło na ciasto drożdżowe. Zresztą ostatnio mam smaka na każde które oglądam na Garnku:)
Smacznego:)))
niusia1 2012-11-08
mniam mniam jak wszystko u Ciebie Anulko!