Bardzo smaczne calzone, z serem , kurczakiem i pysznym sosem czosnkowym, ciasto wyszło lekkie i puszyste, doskonałe na pizze.
Ciasto:
700 gram mąki
4 dag drożdży
350 ml ciepłego mleka
czubata łyżeczka soli
czubata łyżeczka cukru
7 łyżek oliwe z oliwek
Nadzienie:
2 cebule cukrowe
70 dag piersi z kurczaka
1 marchewka
1 średni por
1/2 szt bulwy selera
40 dag żółtego sera
sól, pieprz, oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
Sos czosnkowy:
400 gram jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
Mleko lekko podgrzać, żeby było ciepłe, dodać cukier i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać sól, oliwę z oliwek i mleko z drożdżami.
Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto(jak na kluski) jak będzie za gęste dodać jeszcze trochę mleka, jak za rzadkie, dodać mąki.Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut , żeby podrosło.
Kroić po kawałku, wałkować placuszki, wielkość dowolna, smarować sosem czosnkowym, kłaść po trochu nadzienia, na wierzch posypać startym żółtym serem. Złożyć na pół i dokładnie zlepić pieróg, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać oregano lub kminkiem.
Piec w 190 st C około 20-25 min, aż calzone ładnie się zrumienią.
Wykonanie nadzienia:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego kurczaka i podsmażać wszystko 10 min, następnie dodać pokrojonego pora i resztę warzyw, dusić razem jeszcze około 10 min. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Wykonanie sosu czosnkowego:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, doprawić solą i dokładnie wymieszać.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
grackon 2012-11-20
smakowite,i do tego czosnkowy sos na jogurcie greckim*..............taki ja lubię,ale każdy ma swój gust;)
No Anula,moja babcia mówiła dawno temu,że jak się umie gotować..................to już można się żenić;).Taką miałam babkę (jajcarę*) haha