Doskonały i bardzo łatwy pasztet z gęsimi wątróbkami i boczkiem wędzonym.Posmak wędzonego boczku świetnie się komponuje z resztą składników, polecam bo pasztet jest bardzo smaczny.
4 gęsie wątróbki
4 wątróbki kurze
2 średnie cebule
1 łyżka czubata masła
40 dag podgardla lub tłustego boczku
2 udka drobiowe
5 jajek
2 kajzerki namoczone w mleku
40 dag wędzonego boczku parzonego
sól
pieprz
imbir
gałka muszkatołowa
słodka papryka w proszku
Udka i boczek ugotować do miękkości(nie solić) Wątróbki podsmażyć na patelni, razem z pokrojoną drobno cebulą.Mięso i wątróbki z cebulą, zmielić przez maszynkę do mięsa.
Na końcu dodać odciśnięte kajzerki, jajka i wszystkie przyprawy, oprócz słodkiej papryki w proszku. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę, wyłożyć w wąskie foremki(najlepiej aluminiowe0 i dokładnie uklepać.
Wędzony parzony boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę i podsmażyć chwilkę na maśle, przestudzić.
Wymieszać boczek z papryką w proszku i rozłożyć na wierzch pasztetu, piec około 50 - 55 min w 180 st C.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
ar2rek 2012-12-08
Uwielbiam pasztety,a taaaakiego jeszcze nie próbowałem...upiec;))
Miłego,smakowitego weekendu.
alex75 2012-12-08
Anulu spadłaś mi z nieba;)akurat potrzebowałam przepisu na dobry pasztet;)i już mam;)dziękuje kochaniutka;)Miłego dnia;)
iwanka1 2012-12-08
Chyba zrobię na święta:)))
viktori 2012-12-08
Uwielbiam pasztety...świetny przepis i super apetycznie wygląda :)
Pozdrawiam serdecznie :)
yolan31 2012-12-09
wyglada smakowicie.....pozdrawiam dziękuje za odwiedzinki
bunio 2012-12-09
:-)
bahus 2012-12-10
P Y C H A !!! Dziewczyno gdzie Ty kupiłaś gęsie wątróbki ?...ja od dawna ich nigdzie w Poznaniu nie spotkałem...