1/2 główki czerwonej kapusty
1 cebula cukrowa
4 połówki odsączonych gruszek z kompotu
1 jabłko
sól, pieprz
sok z cytryny do smaku
oliwa z oliwek
Kapustę drobno pokroić lub zszatkować, dodać pokrojoną drobno cebulę , starte jabłko na tarce jarzynowej.
Wszystko posolic, posypać pieprzem i dokładnie mieszając, wyciskać rękoma, żeby kapusta stała sie miękka. Na końcu dodać odsączone i drobniutko pokrojone gruszki , oliwę z oliwek i sok z cytryny, wymieszać i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
violinka 2013-01-07
mniam wlasnie szukałam przepisu na surówkę z czerwonej kap.napewno wyprobuje dziękuję i pozdrawiam serdecznie
iwanka1 2013-01-07
U mnie najlepiej lubią po śląsku tzn. z boczkiem wędzonym, jabłkiem, cebulką, zakwaszana octem i dużą ilością pieprzu. W końcu jestem przyszywaną Ślązarą.
Udanego nowego tygodnia)))
jonna 2013-01-09
Takiego przepisu jeszcze nie znałam.....Ale kompot z gruszek, trzeba mieć swój, bo tu nie ma w słoikach, tylko w puszce.....