Leciutki biszkopt z pianką jagodową i cukrem pudrem:)
Ciasto:
5 dużych jajek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa;
1/2 szklanki mrożonych jagód
2 śmietanki w proszku śnieżki
300 ml zimnego mleka
1 galaretka jagodowa
3/4 szklanki wrzącej wody
cukier puder do posypania ciasta.
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki), dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Tortownicę o wymiarach 29 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Wlać ciasto, piec w 170 st. C około 40 min. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Spód ciasta włożyć do tortownicy, ubitą masę wyłożyć na spód ciasta, rozprowadzić łyżką i przykryć drugim ciastem.Wstawić na 2 godz w chłodne miejsce, wierzch posypać cukrem pudrem.
Wykonanie masy jagodowej:)
Śnieżki ubić w zimnym mleku, aż masa urośnie, pod koniec dodać,zmiksowane jagody i zimną galaretkę, rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzącej wody, chwilę ubijać aż masa zacznie gęstnieć i wyłożyć na ciasto.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
iwanka1 2013-01-13
No same pyszności serwujesz na weekend:)
Moje pączki zjedzone i rozdane więc miło mi się poczęstować:))))
niusia1 2013-01-13
pyszności Anulko- pozdrawiam niedzielnie;
solaric 2013-01-13
Pięknie! Aż wystarczy tylko popatrzeć.
Nie ma potrzeby jeść. Ładnie komponuje się
z kwiatkami na talerzyku, tylko zbędna ta łyżka.:)