Bardzo smaczna i syta zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem, doskonała na zimowe obiady.
1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach(na pół twardo)
1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej
3 duże cukrowe cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
ketchup
3 jajka
400 ml śmietany 12%
15 dag żółtego sera
słodka mielona papryka
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plastry.Cebulę cukrową pokroić w grubą kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać zmielone mięso i zmiażdżony czosnek i jeszcze podsmażać aż mięso zmieni kolor.
Wszystko doprawić solą i pieprzem , wymieszać z ziemniakami i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą i dokładnie uklepać łyżką. Śmietanę wymieszać z jajkami, odrobiną soli i mieloną słodką papryką, wylać na ziemniaki i udekorować ketchupem.
Piec w 200 st C około 35-40 min, aż zapiekanka się zrumieni.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
iwanka1 2013-01-22
Kiedyś jadłam i bardzo mi smakowała. Zresztą lubię takie potrawy:)
Pozdrawiam wieczorową porą:)))
yolan31 2013-01-23
pysznosci...........pozdrawiam milego dnia zycze
krycha2 2013-01-23
Pyszności Aniu serwujesz.............lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki.Takiej nie robiłam więc wszystko przede mną.............