Wstawiam przepis na prośbę użytkowniczki kapitau.
Łatwa i szybka marchewka do obiadu, najlepiej smakuje z ziemniakami i kawałkiem mięsa, polecam.
6 dużych marchewek
1 puszka zielonego groszku
1 czubata łyżka masła
1 łyżka cukru
sól, pieprz
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżka mąki
1/2 szklanki wody
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, dodać cukier, sól, listek, masło i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą i ugotować na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka , ale nie rozgotowana. Marchewka ma być przykryta wodą, do 3/4 objętości.
Dodać odsączony groszek z puszki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zagotować .Mąkę wymieszać z pół szklanki zimnej wody, tak żeby nie było grudek, wlać do marchewki i zagotować. Delikatnie mieszając, aż marchewka się zagęści i powstanie smaczny sosik.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
bahus 2013-01-24
Według mnie troszkę za dużo płynu jak na "jarzynkę". Nie przeszkadza to jednak w pysznej konsumpcji ;)
okla87 2013-01-24
o jak fajnie.czytasz w moich myslach...tez mialam pytac sie o przepis na ta marcheweczke.jadlam ja tyle razy a nigdy jej sama nie robilam..dziekuje
salma67 2013-01-24
nie wiem czemu ale od dziecka tego niecierpię
lucilla 2013-02-06
podpowiem jako"stara" gospodyni. Marchewkę gotuję w całosci i dopiero po "lekkim" ugotowaniu nie za bardzo drobie w kosteczkę, a osobno rozpuszczam masło wsypuje mąkę dodaję wode z gotowanej marchwii , wrzucam marchew i doprawiam
warto sprobować mojego przepisu Pozdrawiam
fanrats 2013-02-10
Ja też, jako "starsza" gospodyni pozwolę sobie zaproponować modyfikację przepisu :) Otóż proponuję nie dawać masła do gotowania, tylko na koniec rozetrzeć masło z mąką w kubeczku i taką pastę dodać do ugotowanej marchewki z groszkiem i jeszcze minutkę razem pogotować. Życzę smacznego :)