Torcik wyszedł pyszny, wszystkim bardzo smakował:)mniam.
Składniki
Biszkopt:
4 duże jajka lub 5 mniejszych
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa;
1/2 litra śmietany 30%
2 cukry waniliowe lub 1 podwójny
1 fix do śmietany
Poncz:
400 ml chłodnej przegotowanej wody
cukier do smaku
sok z cytryny
Dodatkowo:
brzoskwinie lub inne owoce z puszki
3 kolorowe galaretki
tarta czekolada
1 szklanka konfitury wiśniowej
posypka do tortu
Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać,na końcu obydwie wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o wymiarach 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wykładamy samo dno i piec około 35 min w 180 st C.
Wystudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki, ułożyć spód na paterze lub płaskim talerzu i nasączyć. Posmarować wiśniową konfiturą , następnie ubitą śmietaną i przykryć drugim krążkiem.Znów krążek nasączyć i przełożyć śmietaną( wierzch ciasta też nasączyć.
Całość posmarować masą i wyrównać boki i wierzch, boki posypać posypką(w moim przypadku, była to zdjęta skórka z wcześniej upieczonych biszkoptów, pokruszona i ususzona) Udekorować owocami, czekoladą i posiekaną galaretką.Odstawić tort na kilka godzin w chłodne miejsce.
Wykonanie masy:
Zimną śmietanę ubić na sztywno , pod koniec dodać cukry waniliowe i fix do śmietany.
Wykonanie ponczu:
Wodę wymieszać z cukrem i cytryną , dla dorosłych można dodać trochę spirytusu.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
anulkaz 2013-02-02
re:Maciej, do biszkoptu , daje się u nas mąkę pół na pół , pszenną i ziemniaczaną, torcik dodatkowo nasącza wodą z cukrem i cytryną.Wersja dla dorosłych, dodaje się trochę spirytusu do ponczu i kremu.:)