70 dag polędwiczki wieprzowej lub piersi drobiowej
2 -3 cebule
1/2 kg pieczarek
1 duża papryka( żółta lub czerwona)
40 dag wędzonego parzonego boczku lub kiełbasy śląskiej
oliwa z oliwek
przyprawa do grilla
sól
Polędwiczki lub piersi pokroić na grubsze kawałki, posypać przyprawą do grilla i polać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, wymieszać i wstawić na 2-3 godz w chłodne miejsce.
Cebulę obrać przekroić na 4 ćwiartki , rozłożyć na cząstki, paprykę przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Pieczarki większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na pół.
Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i chwilę podsmażyć na patelni, paprykę, następnie pieczarki i na końcu cebulę. Składniki przełożyć każdy do osobnej miseczki. Na końcu pokroić boczek lub kiełbasę.
Na patyczki do szaszłyków najpierw nakładamy boczek lub kiełbasę, następnie dowolne składniki, zakańczamy ponownie boczkiem lub kawałkiem kiełbasy. Posypujemy szaszłyki lekko przyprawą do grilla, wlewamy na patelnię trochę oliwy, układamy szaszłyki i podsmażamy po minucie z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki( lub układamy na grillu) i zapiekamy w 200 st C około 6 min, po 3 min, szaszłyki przekręcić na drugą stronę.
Tak samo postępujemy z pozostałymi szaszłykami.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
beata3 2013-05-03
POZDRAWIAM SERDECZNIE .
iwanka1 2013-05-03
Uwielbiam szaszłyki też bym zjadła:)))
Dużo uśmiechu życzę w ten pochmurny i mokry wieczór:)))