Ciasto:
2 czubate szklanki mąki ( szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
70 dag rabarbaru
3/4 szklanki cukru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym(opcjonalnie)
Z podanych składników rozgnieść palcami kruszonkę, większą część wyłożyć do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 28 x 24 cm i zapiec około 10 min w 180 st C.
Rabarbar umyć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałki, zasypać cukrem i poddusić w rondlu aż puści sok, wystudzić. Łyżką cedzakową wyjąć do salaterki, delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto, posypać reszta kruszonki i piec do chwili aż ciasto się dopiecze, a kruszonka ładnie się zrumieni.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
jusiap 2013-05-25
Witam w sobotę :)
Życzę miłego weekendu :) Dużo słoneczka i przyjemnych chwil :)
Pozdrawia Mama z 3-latkiem Marcelkiem :)
Dziękuję za życzenia dla Marcelka :)
lila08 2013-05-25
piekłam go już ,tylko moje jakieś grubsze wychodzi,może w mniejszej blaszce robię...
oldmax 2013-05-26
I to jest właśnie SUPER ciacho. :)