1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
2 cebule
majeranek
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 czubata łyżka masła
kilka łyżek wody
woda do zalania żeberek
3 łyżki oliwy z oliwek
Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić , posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Polać oliwą z oliwek , wymieszać i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
Na drugi dzień w szerokim rondlu rozpuścić masło i obsmażyć żeberka na złoty kolor, wyjąć na talerz. W Tym samym rondlu po obsmażaniu żeberek, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Ułożyć żeberka, posypać majerankiem i zalać do połowy wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem, około 45 -50 min aż żeberka będą miękkie.
Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, tak żeby nie było grudek i wlać do żeberek, delikatnie wymieszać aż sosik się zagęści i dusić mieszając około 2 min.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
oldmax 2013-05-29
Dobre...:)))