6 dużych jajek
2 cukry waniliowe
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki z lekkim czubkiem
3/4 szklanki oleju
60 dag truskawek
cukier puder do posypania
Całe jajka rozbić do naczynia, dodać szczyptę soli i ubić aż zbieleją, dodać cukry waniliowe i cukier i dalej ubijać, około 5 min.pod koniec dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.(Ciasto powinno być gęste)
Blaszkę o wymiarach 24 cm x 28 cm lekko posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i ułożyć umyte i odsączone truskawki.
Piec około 50 min w 180 st C, aż ciasto się ładnie zrumieni, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
beata3 2013-06-14
SUPER CIASTO POZDRAWIAM
bea73 2013-06-15
Dzień dobry... witam w piękny słoneczny ranek... wpadłam życzyć cieplutkiego dnia i całego miłego weekendu....
pantoja 2013-07-06
Piekłam je z truskawkami, bardzo smaczne. Teraz chcę spróbować z brzoskwiniami albo z malinami. Na wiśniowe mam inny przepis, zimowy bo teraz wiśnie zbyt kwaśne. Na zimę wiśnie (drylowane) zasypuję cukrem i pasteryzuję, pyszne są jak konfitury...do ciasta najlepsze bo nie za kwaśne...pozdrawiam