Biszkopt:
4 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
szczypta soli
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30% z kartonu
1 podwójny cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
1 kg wydrylowanych słodkich wiśni
2 galaretki owocowe
400 ml wrzącej wody do galaretek
300 ml konfitury wiśniowej lub niskosłodzonego dżemu wiśniowego
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier będzie się lepiej trzymał)Wylać ciasto, piec w 180 st C około 20-25 min grzałki góra dół.
Wystudzić ciasto i zdjąc wierzchnią skórkę, posmarować konfiturą i wylać ubitą śmietanę z żelatyną, wstawić na parę minut do lodówki.
Ułożyć wydrylowane wiśniei zalać tężejącą galaretką(rozpuszczoną w 400 ml wrzącej wody) odstawić na kilka godzin do lodówki.
Wykonanie masy śmietanowej:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy i cukier puder, jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną w kilka łyżkach wrzacej wody żelatynę i razem ubijać około 1 minuty.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
jusiap 2013-07-14
wygląda przepysznie ;))
u mnie znowu ciastko z jagodami :)
Miłego niedzielnego odpoczynku :)