70 dag skrzydełek drobiowych
1 marchew
kawałek selera
1 cytryna
kawałek pora
1 pietruszka
ziele angielskie
sól, pieprz
1 mała puszka groszku konserwowego
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
żelatyna na 1 litr płynu
Skrzydełka wymoczyć, zalać zimną wodą i zagotować, zszumować, dodać włoszczyznę i ugotować na wolnym ogniu jak rosół.
Przecedzić przez gęste sito, skrzydełka oddzielić od kości i pokroić. Do wrzącego rosołu dodać suchą żelatynę i dokładnie rozpuścić, doprawić solą i pieprzem.
Jeszcze raz przecedzić przez gęste sitko, do foremek dodać plasterki jajka ugotowanego na twardo. groszek i pokrojoną marchewkę, zalać i odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.Podawać polana sokiem z cytryny i posypaną szczypiorkiem.
Smacznego.:)
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-03-07
już czuje jej wspaniały smak;pozdrawiam Anulko!
macalla 2014-03-08
Jak to pieknie I smakowicie wyglada..nie jadlam czegos takiego juz ...pare dobrych lat! Wreszcie pora by zrobic samej, prawda?
Skorzystam w Twojego przepisu, wydaje sie nieskomplikowany...
janowa 2014-03-08
Taka prościzna,a też już z kilka lat nie robiłam...pozdrawiam
pierrr 2014-03-09
...pysznotka :)))