Paprykarz szczeciński domowy,doskonale smakuje na ciepło i zimno, podany na chlebku , posmarowanym cienko masłem:)
Przepis.
70 dag ryby mintaj
2 marchewki
1/2 pora
1/2 selera
2 cebule
4 łyżki oleju
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 szklanki wody
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 czubata łyżeczka papryki ostrej
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki suchego ryżu długoziarnistego
1/2 litra domowego przecieru pomidorowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu
Pora i cebulę drobno pokroić, marchew i selera zetrzeć na tarce jarzynowej, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę,wszystko wrzucić do rondla , dodać olej i podsmażyć wszystko na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać wodę, przecier pomidorowy, przyprawy i dusić około 15 min, na małym ogniu.Dodać odmrożoną i pokrojoną na małe kawałki rybę, dusić jeszcze około 10 min, aż ryba się rozpadnie.Dodać ugotowany na sypko w 3 szklankach wody ryż i dokładnie wymieszać.Paprykarz na ciepło,możemy jeść od razu, do kanapek musimy go wystudzić.Przełożyć do plastikowego pojemnika, dokładnie zamknąć i odstawić na kilka godzin, do lodówki, żeby się przegryzł.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
solaric 2014-03-25
Tak, tak. Szybciutko i króciutko - przepis.
Jestem wściekle głodny, widząc tego paprykarza.
Zjem na gorąco, na kanapce, a nawet prosto z lodówki.
Pozdrawiam. :)
alicja 2014-03-26
robię podobny, tylko dodaję wędzoną makrelę obraną z ości, muszę spróbować z rybką surową, pozdrawiam
jonna 2014-03-28
Witaj serdecznie kwiatuszku! Bardzo pysznie wygląda ta potrawa, chociaż nie przepadam za ryżem. Ale może kiedyś zrobię......