4 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny Kasia
2 cukry waniliowe
6 żółtek(białka zostawiamy do bezy)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 litrowe słoiki, duszonych domowych jabłek bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru do bezy
Wszystkie składniki mieszamy, na końcu dodajemy pokrojoną margarynę, mieszamy i rozdrabniając robimy kruszonkę, możemy to zrobić mikserem, widełkami do ubijania piany.Większą część kruszonki wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x40 cm, wyłożoną folią aluminiową ,lub papierem do pieczenia i lekko przyklepujemy, następnie, wykładamy jabłka, ubijamy pianę z 3/4 szklanki cukru i 1 czubatą łyżką mąki ziemniaczanej.Wykładamy bezę na jabłka i posypujemy resztą kruszonki, pieczemy w 180 st.C około 55-60 min.
dodane na fotoforum:
macalla 2014-08-20
Tak, jest, jedzmy szarlotki, jableczniki i inne :) smacznego... Pysznie wyglada i taka musi byc...:)
pierrr 2014-08-20
Smakołyki ....lubie domowe wyroby ...:))))