Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Kisimy kapustkę, na złość Putinowi, ja właśnie swoją zakisiłam:)Będzie surówka, bigos i kapuśniaczek:)

dodane na fotoforum:

anetka

anetka 2014-08-20

super ja kiszonej nie robilam nie umiem heh

krycha2

krycha2 2014-08-20

Chociaż nie na złość /bo on ma to w nosie/ ale będę tez kisiła. Lubię mieć swoją w słoiku bo wiem co jem...pozdrawiam.

alicja

alicja 2014-08-20

a jak to się robi? pozdrawiam serdecznie....

anulkaz

anulkaz 2014-08-20

re:Alicja, kroimy cienko kapustę, solimy,mieszamy wszystko i odstawiamy aż kapusta lekko zmięknie.Napychamy w słoiki, każdą warstwę ubijamy drewnianym tłuczkiem, aż zacznie pokazywać się sok i tak bardzo ścisło, zapełniamy słoiki.
Ustawiamy słoiki na tacy, nie dokręcając nakrętek, i zostawiamy na kilka dni w tem pokojowej. Po 3-4 dniach przebijamy kapustę długą drewnianą wykałaczką do samego dna, w kilku miejscach.Gdy kapusta będzie już odpowiednio kwaśna, zakręcamy nakrętki i odstawiamy w chłodne miejsce.:)
Na 1 kg kapusty, dodajemy od 1,5 do 2 dag soli. miłego kiszenia:)Najlepsza sól jest kamienna, możesz kapustę do kiszenia, wymieszać z tartą marchewką, ale niekoniecznie:)

kris13

kris13 2014-08-20

O! dzięki za przepis_też tak zrobię w mniejszych słoikach ;)))

kris13

kris13 2014-08-20

re; spróbuję upiec taką szarlotkę z bezą jak Ty piekłaś_dzięki !

alicja

alicja 2014-08-21

dzięki za przepis, spróbuję ukisić 1 główkę kapusty , zobaczę jak wyjdzie

gabi11

gabi11 2014-08-21

oj też sobie zakiszę....a jak długo może stać ukiszona już w słoikach
/

dodaj komentarz

kolejne >