Przedsmak Świąt, pierwszy raz zrobiłam w takim sosie golonki z indyka, na święta miała być kaczka, ale będzie powtórka indyczych golonek, wyszły przepyszne:)
4 goloneczki z indyka
2 marchewki
2 cebule
oliwa z oliwek
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz
sól czosnkowa
przyprawa do indyka
posiekany zielony koperek
2 szklanki wody
Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać solą czosnkową, przyprawą do indyka i skropić oliwą z oliwek,wetrzeć wszystko w golonki i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz. Po tym czasie, rozgrzać klarowane masło w rondlu i obsmażyć każdą golonkę na złoty kolor.Obsmażone golonki wyjąć na talerz, na tym samym tłuszczu, obsmażyć 2 pokrojone marchewki i dwie cebule, obsmażone wyjąć na talerzyk.Golonki ułożyć do rondla, na to podsmażone warzywa, zalać wszystko 2 szklankami wody, dusić na bardzo małym ogniu do miękkości, w moim przypadku 50 min, pod przykryciem.Pod koniec mięso posypać posiekanym koperkiem.
Sosik można zaprawić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, wymieszanej w kilku łyżkach zimnej wody.
dodane na fotoforum:
jerry61 2015-03-25
to także i mój sposób tylko bez koperku!
spróbuj podlać piwem zamiast wody![ostrożnie ,przypala się ]
astra40 2015-03-25
Mięsko z indyka jest pyszne:) W golonkach mnie przerażają te cieniutkie jak igły kosteczki.
lulka1 2015-03-25
często piekę i gotuję indyka , na parze dla psa też przygotowuję ... pycha ,lepszy i zdrowszy od kurczaka dopóki ludzka chciwość go nie zepsuje .