Przed chwilą dostałam świeżą zieleninę,koperek, upchaną reklamówkę szpinaku, i dymkę ze szczypiorem.I tutaj mam problem, czy jak drobniutko pokroję dymkę ze szczypiorkiem, to jeszcze się do czegoś nada?Czy szpinak zamrozić z ogonkami? całego nie dam rady zjeść.Nie mroziłam nigdy dymki, ze szczypiorem, ani szpinaku, mroziłam tylko szczaw,koperek i botwinkę.
alik61 2015-05-14
liście szpinaku zblanszuj,wysusz i zamróź,koperek posiekany suchy super się mrozi,a o dymce nic nie wiem....;)
anulkaz 2015-05-14
Pomyślałam, żeby umyć dymkę,osuszyć, drobno pokroić i jednak zamrozić, potem wrzucać do młodej kapustki.Ktoś kiedyś pisał na garnku, że mrozi pokrojony szczypiorek, tylko zapomniałam kto:)
matahar 2015-05-14
http://frosch.blogspot.com/2013/06/szczypiorek.html
pod tym linkiem są informacje na temat, który Cię interesuje, pozdrawiam :)
niusia1 2015-05-14
ja nigdy nie mroziłam cebuli ani szczypiorku,ale biorąc to "na chłopski rozum" czyli jakby pomyśleć to cebula nie lubi mrozu- gnije;przecież dlatego cebulę już w sierpniu- wrześniu wyrywa się z ziemi;koperku też nie mrożę bo owszem na krótko to nie zmienia smaku,ale na całą zimę to NIE! dlatego można go w słoiczku "ukisić" jak kapustę i trzymać w lodówce
anulkaz 2015-05-14
re:matahar, serdeczne dzięki za link, za wszystkie rady, serdecznie dziękuję:)Biorę się za krojenie.
niusia1 2015-05-14
Aniu! zauważ,że ten szczypiorek,który dostałaś w linku to jest odporny na mróz to jest wieloletni i proponuje tobie wsiać sobie w korytku na balkonie i będziesz go miała zawsz,zścinając go od czasu do czasu jak przekwitnie;.natomiast ten szczypiorek z dymki to raczej tak jak pisałam wyżej,ale zrobisz jak będziesz chciała;pozdrawiam!
ijkk1 2015-05-14
z tego co pamiętam ,to nasza koleżanka garnuszkowa - kimeraj - mrozi szczypiorek ,gdy pytałam jak to robi ,to odpowiedziała ,że wszystkie zieleniny mrozi w słoiczkach szklanych (*,*)
alikam 2015-05-14
ja mrożę szczypior od cebulki dymki i cebulkę też kroję i mrożę, szczypiorek także, pietruszkę, zioła i koperek...nawet przez kilka miesięcy mam w zamrażarce...smaku nie zmienia:)) pozdrawiam
betty9 2015-05-14
Oczywiście, że zamrozić! Sama tak robię w przypadku natki, koperku, szczypiorku. To zależy do czego później będziesz używać tej dymki tzn czy dolną część mrozić razem z górną, Do posypania na kanapki raczej oddzielnie.
Ale na pewno nic nie zgnije. To co zamrożone zgnić nie może. Tylko dymka musi być absolutnie sucha i nie zwiędnięta wtedy się nie zbryli.
anad60 2015-05-14
wszystko już wiesz to ja już nic nie piszę ....
tyle tylko że pachnie u Ciebie na pewno zieleninką
a ja bardzo lubię takie zapachy *;*
evi25 2015-05-15
Witaj Anulko, ja mroże kazda zielenine koperek tez wkładam do słoików pieknie pachna i smakuja ...zapewniam ))
isia29 2015-05-15
ja kupuje szczypiorek mrozony..no to pewnie idzie mrozic ...a dymke zawsze mozesz wymieszac z ziemniakami ...do tego maslaneczka ...mmmm
estee 2015-05-15
Udanego popołudnia :)
knutse 2015-05-16
dymka jest z korzeniem wiec mozesz ja wsadzic do np szklanki z woda i nawet kilka tygodni "przeciagnac"... nawet jak szczypiorek odetniesz (uwazajac by nie naruszyc serca) bedzie puszczac nowy...
cebule mozna mrozic, tylko nie mozna jej rozmrazac, np do smazenia wrzucamy nierozmrozona na patelnie...
kimeraj 2015-06-03
Koleżanki rozwiązały problem :)) I super :D
Ja mrożę praktycznie wszystko - białka, żółtka, fasolkę, szczypiorek, koperek, seler, marchewkę, pietruszkę, lubczyk, ciasta, torty, pierogi, chleb, bułki....prawie wszystko :))