Obiad

Obiad

Dzisiaj na obiad, fasolka perłowa w sosie pomidorowym, gotowana na żeberkach, do tego bagietka:)

Fasolka na żeberkach w pomidorach

40 dag fasolki perłowej
70 dag chudych żeberek wieprzowych
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
sól
pieprz
majeranek
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
natka pietruszki
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru

Fasolkę namoczyć na noc, w zimnej wodzie. Na drugi dzień, dokładnie umyć, przelać przez sitko, zalać wodą i gotować , na małym ogniu pod przykryciem.W osobnym garnku, gotować pokrojone żeberka, z dodatkiem przypraw, w żeberkach ma być tylko tyle wody, żeby były całkowicie przykryte. Gotować do miękkości.Gdy fasolka jest prawie miękka, przecedzić ją przez sito i dodać do żeberek.Gotować razem jeszcze około 15 min, następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 min.
Wyjąć kostki z żeberek,żeberka pokroić i dodać do fasolki,posypać zieleniną i gotowe.Fasolki nie zagęszczamy mąką, musi być gęsta sama w sobie.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

elvie86

elvie86 2015-07-05

Mniaaaam

ki32liy

ki32liy 2015-07-05

mmm fasolka :) pychotka :)

alagol

alagol 2015-07-05

Ja bym tą potrawę nazwała fasolką po bretońsku.Miłego popołudnia.

choco13

choco13 2015-07-05

Smacznosci, zjadloby sie mimo upalu:-)

krycha2

krycha2 2015-07-05

Smakowitości u Ciebie...

anulkaz

anulkaz 2015-07-05

re:alagol, to nie jest fasolka po bretońsku,po bretońsku , ma w sobie,kiełbaskę, boczek wędzony.Ta ma zwykłe żeberka i jest całkowicie inna w smaku:)
Ogród piękny, pozdrawiam:)

abore76

abore76 2015-07-05

bardzo smaczny obiadek.

kasztan

kasztan 2015-07-05

Dla mnie za ciezki obiad na taki upal, ale jak sie ochlodzi, to na pewno zrobie.

ewaiza

ewaiza 2015-07-05

wspanialy obiadek

anad60

anad60 2015-07-06

nie jadłam takiej ale jak dla mnie to musi
smakować wyśmienicie !!!

lanta21

lanta21 2016-12-15

super

dodaj komentarz

kolejne >