Dzisiaj na obiad, fasolka perłowa w sosie pomidorowym, gotowana na żeberkach, do tego bagietka:)
Fasolka na żeberkach w pomidorach
40 dag fasolki perłowej
70 dag chudych żeberek wieprzowych
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
sól
pieprz
majeranek
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
natka pietruszki
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
Fasolkę namoczyć na noc, w zimnej wodzie. Na drugi dzień, dokładnie umyć, przelać przez sitko, zalać wodą i gotować , na małym ogniu pod przykryciem.W osobnym garnku, gotować pokrojone żeberka, z dodatkiem przypraw, w żeberkach ma być tylko tyle wody, żeby były całkowicie przykryte. Gotować do miękkości.Gdy fasolka jest prawie miękka, przecedzić ją przez sito i dodać do żeberek.Gotować razem jeszcze około 15 min, następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 min.
Wyjąć kostki z żeberek,żeberka pokroić i dodać do fasolki,posypać zieleniną i gotowe.Fasolki nie zagęszczamy mąką, musi być gęsta sama w sobie.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
anulkaz 2015-07-05
re:alagol, to nie jest fasolka po bretońsku,po bretońsku , ma w sobie,kiełbaskę, boczek wędzony.Ta ma zwykłe żeberka i jest całkowicie inna w smaku:)
Ogród piękny, pozdrawiam:)
abore76 2015-07-05
bardzo smaczny obiadek.