A to na poprawę humorku.
Pierwsze słowo Lili, dawno się tak nie uśmiałam:)))))
https://www.youtube.com/watch?v=o5RssVN0BOY
Pyszny, gęsty, pachnący latem, przecier pomidorowy:)
Pomidory
sól
słoiki
blender lub mikser
Pomidory umyć i przesuszyć( Jeżeli mamy czas, zalać wrzątkiem i zdjąć skórę)Przekroić na 4 części, mniejsze na pół, wyciąć białą część, przy ogonku. Wrzucić do garnka z grubszym dnem , dusić 20 min, od zagotowania,pod koniec dodać sól do smaku.Przestudzić i dokładnie zmiksować blenderem lub mikserem, nie przejmować się, jeżeli znajdzie się kilka pestek. Do zupy pomidorowej , wlejemy przecier przez sitko, to zagubione pestki na nim zostaną:)Zmiksowany przecier, wlać do czystych wyparzonych słoików, dokładnie dokręcić, pasteryzować 15 min od zagotowania.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
evita 2015-09-10
Witam Aniu...
ładne nakrętki po rybkach...
Pozdrawiam cieplutko... miłego dnia życzę... :)
anulkaz 2015-09-10
re;Witaj Evito:) Akurat takie były w sprzedaży nakrętki, to kupiłam,ważne że są nowe i szczelnie zamknęły słoiki:)
anita591 2015-09-10
Pięknego popołudnia
ciepłych promyków szczęścia i radości...
Pozdrawiam serdecznie :
alagol 2015-09-10
Też robię przecier w ten sam sposób. A że pomidory obrodziły mi wyjątkowo tego roku/nawet ich zaraza nie zniszczyła/ to i słoików z przecierem mam mnóstwo.Pozdrawiam ciepło.
beatula 2015-09-10
Wspaniały przecier :-). Do głowy by mi nie przyszło wlewać przecier do zupy przez sito! Przecież to cały urok żeby troszkę pestek pływało w zupie:-)
anita591 2015-09-11
Ile rzeczy trzeba odrzucić, aby normalnie żyć.......bardzo mało Ciebie tu, cieplutko Pozdrawiam