Dzisiaj na obiad będą udka z pieczarkami, do tego ziemniaki i surówka z jabłek i marchewki:)
Udka z pieczarkami:
8 kawałków udek(same górne części bez pałek)
sól
pieprz
przyprawa złocista do kurczaka
500 gram pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
kilka gałązek świeżego tymianku lub trochę suszonego.
Umyte kawałki udek, osuszyć i posypać przyprawami, odstawić na 1 godz do lodówki.
Po tym czasie, obsmażyć na łyżce oleju na złoty kolor i ułożyć w głębokiej patelni lub rondlu.Umyte pieczarki podsmażyć na 1 łyżce masła i wrzucić na podsmażone udka.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości udek. Pod koniec dodać gałązki tymianku.
Smacznego
dodane na fotoforum:
prince8 2018-01-21
Ale apetyczne .... Anula podaj mi przepis ...? plissssssss
kris13 2018-01-21
Robię podobnie ale jeszcze dodaję kawałki marchewki (albo mini) i por pocięty w ukośne kawałki...też jest dobre,a ja lubię kolorowe dania ;):)
prince8 2018-01-22
Ale SUPER ....miłegooooooooooo :))))
babcia1 2018-01-23
a jakby tak zrobić zamiast pieczarek leśne grzyby?
agga7 2018-01-25
prześwietne danie, dzięki za pomysł :)
myślę o nim już od kilku dni i juto zrobię :)