Pierniczek z orzechami

Pierniczek z orzechami

Składniki
40 dag mąki,
12 dag margaryny,
25 dag cukru kryształu,
2 jaja,
4 łyżki powideł śliwkowych,
3 łyżeczki kakao,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
1 szklanka mleka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
15 dag rodzynek,i orzechów
tłuszcz i bułka tarta do formy,
polewa z ciemnej czekolady
Sposób przygotowania
Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja myjemy dokładnie i wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier kryształ i miksujemy, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie do masy dodajemy szklankę mleka, 3 łyżeczki kakao, mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną oraz całym opakowaniem przyprawy do piernika. Delikatnie mieszamy wszystkie dodane do masy składniki i na sam koniec dokładamy powidła śliwkowe. Wlewając powoli chłodną rozpuszczoną margarynę mieszamy masę delikatnie mikserem na najniższych obrotach, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsypujemy rodzynki mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasta, pozostawiamy je do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Potem wyjmujemy i dekorujemy polewą czekoladową.

dodane na fotoforum: