Ciasto-
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
to ręcznie wyrabiamy
dodajemy 2 jaja i pół szklanki śmietany 18%
zagniatamy ciasto .Do lodówki na 2 h.
Nadzienie -
2 kg jabłek
dusimy w garnku na małym ogniu pod przykryciem z cukrem waniliowym,mieszamy aby się nie przypaliło.Ciasto dzielimy na pół,
wałkujemy 2 placki -jabłka w środek
(można posypać cynamonem )
Pieczemy tak do godziny .
ja dałam jeszcze placek ciasta w środek.
Jabłecznik najlepszy jest następnego dnia
gdy jabłka przesiąkną ciasto
SMACZNEGO
violinka 2012-08-11
mniammmmmmmmmmmmmmm udanego wieczorku
luna07 2012-08-11
MIMO TEGO ŻE JEST JUŻ PO 23 00 W NOCY TO MAM OCHOTE NA TO TWOJE CIASTO , TYLKO WCIĄŻ NIE WIEM GDZIE I W KTÓREJ SIENI GO SCHOWAŁAŚ ,,,,
krychan 2012-08-12
oj narobilas smaka , ....
wpadne jutro moze jeszcze cos zostanie .....pozdrawiam :)
claud18 2012-10-03
Ale świetne ciacho:) w sam ran na jesień... :) Wypróbuję przepis :)
pozdrawiam serdecznie
babcia1 2013-01-05
to z tego przepisu dało się zrobić 3 placki ..? wygląda przepysznie !!