Dzisiaj na deser pyszna szarlotka z bezą wg nowego przepisu. Robiłam ją pierwszy raz i wyszła pyszna.
Przepis:
Ciasto na spód:
1 i 1/4 szklanki mąki,
2 łyżki cukru pudru
1 kostka masła
szczypta soli
Masa:
1 szklanka cukru
1/4 szklanki mąki
6 żółtek
1 szklanka śmietanki kremówki
5 szklanek obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
szczypta soli
cynamon wg uznania
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
Sposób przyrządzenia
Mąkę z cukrem, solą i masłem, siekamy razem, zagniatamy kruszonkę , wysypujemy na blachę , wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy dobrze , następnie podpiekamy około 10 min. w piekarniku.
Przygotowujemy masę : ucieramy żółtka z cukrem, cynamonem, solą, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką , dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy około 1 godziny w rozgrzanym do 170 st. piekarniku.
Na upieczoną szarlotkę wykładamy pianę ubitą z cukrem i podpiekamy jeszcze około 10 min.
Smacznego :)