Szynka własnej produkcji wykonana wg przepisu z GARNKA.
Szynka gotowana po 5 minut ...swojska wędlinka na kanapkę
*****************
Oto przepis:
szynka , schab lub pierś z indyka lub inne mięso (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np. łopatka to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mięso i...gotowe.
ewulka1 2013-01-15
Muszę to koniecznie zrobić....:)
agulka8 2013-03-10
prosty przepis, a wygląda rewelacyjnie ... smakuje pewnie tak samo ... chyba też zrobię :)