Pyszny jabłecznik z chałwą wg przepisu Lila08.
Przepis delikatnie przeze mnie zmodyfikowany.
Jabłecznik z chałwą
Ciasto:
8 jajek(białka podzielić na 2 części po 4szt do osobnych misek)
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka śmietany
1 kg startych i odciśniętych jabłek lub 1 słoik prażonych jabłek np. z Lidla
1 cukier waniliowy(do jabłek)
10 dkg wiórek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać żółtka, utrzeć, potem dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu ubitą pianę z 4 białek. wymieszać delikatnie.
Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej części dodać kakao i 1 łyżkę śmietany, następnie ubić pozostałe 4 białka z połową szklanki cukru, wsypać do tego wiórki, wymieszać. Na blachę wyłożyć ciasto z kakao, na nie ubite białka z wiórkami, na wiórki jabłka wymieszane z cukrem waniliowym, a na jabłka ciasto białe. Wstawić do piekarnika i piec ok 50-60 min w temp.180 st. (bez termoobiegu) , natomiast z termoobiegiem piec około 40 minut.
Polewa:
10 dkg masła
3 łyżki mleka
4 łyżki cukru
1 chałwa waniliowa-10 dkg
Wszystkie składniki gotować ok. 5 min.
POLEWĘ PRZYGOTOWAĆ PRZED WYCIĄGNIĘCIEM PLACKA Z PIEKARNIKA, POLAĆ GORĄCE CIASTO.
Posypać wiórkami kokosowymi.
UWAGA! Polewa nie zastyga do końca!
mocarz 2013-10-12
no widze ze
Lila jest prekursorka stylu pyszno-ciastkowego :)
i pięknie bo warto nasldowac genialne pomysły :)
Olu twoje ciastko jest pyszne ehhh ze ja nie moge dostac kawałeczka :(
wrobel3 2013-10-13
.. Nie żałuj minionego dnia, wieczorem nie smuć się.
To nic że zgasł już słońca blask, to nic że zapadł zmierzch.
Na niebie milion gwiazd, a każda śmieje się do Ciebie....;D
Dobranoc :-*