Przepis na ten likier znalazłam w Internecie. Likier wykorzystam jako nasączenie do torcika, który mam zamiar zrobić.
Podaję przepis:
Składniki :
• 200 ml mocnej kawy (z ok. 4-5 espresso)
• 200 g cukru
• 80 ml spirytusu 95%
Opcjonalnie:
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę. Wlać do garnka, dodać cukier i dokładnie rozpuścić mieszając. Ostudzić, dodać ekstrakt waniliowy jeśli go używamy oraz spirytus, wymieszać. Likier można schłodzić w lodówce lub podawać w temperaturze pokojowej (nie ma konieczności przechowywania likieru w lodówce).
niusia1 2014-01-02
WOW! to będzie pyszne i na to sie wpraszam,a tort oszukamy- skropimy tylko spirytusem,zrobimy krem kawowy i też będzie pyszny ha ha ha !
niusia1 2014-01-02
re: już chciałam spieszyć na ratunek z biszkoptem,ale jeżeli biszkopt bez zakalca to reszta juz pikuś i na pewno będzie pyszny tort- ja ich juz upiekłam...no nie nie umiem zliczyc hahaha!
kimeraj 2014-01-03
Ojej!!! I znowu pyszności!!! A więc....wypijmy na rozpoczęcie miłego dnia :) Pozdrowionka :))
danutaw 2014-01-03
...superowo, że przygotowałaś taki likier...napijemy się i kieliszek do swojego torta pożyczę..., ...dziękuję...:)
pozdrawiam i uśmiech zostawiam :)))
anad60 2014-01-03
no to super Olu...zrbię troszeczkę ...
bo też robię torcika...
ale mi się przyda ten przepis...
ładna karafka...piękno jest w prostocie !
Serdecznie pozdrawiam :)
ewci1 2014-01-04
Uwielbiam nalewke kawowa ,robilam z troszke innego przepisu stoi juz prawie rok i tez wykorzystuje do ciast i deserow...chetnie bym Twojej posmakowala:)