Wreszcie postanowiłam zrobić to pyszne ciasto. Robiłam je pierwszy raz, jutro sprawdzimy jak wyszło.
Składniki:
na ciasto:
• 1 szklanka maku
• 150 g wiórków kokosowych
• 7 białek
• 1 szklanka cukru pudru
• cukier wanilinowy
na krem:
• 500 ml mleka
• 2 budynie śmietankowe
• 1 szklanka cukru pudru
• 7 żółtek
• 1 kostka masła
dodatkowo:
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady
• Opakowanie okrągłych biszkoptów
• spirytus do nasączenia
Ciasto: Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wiórki mieszamy z makiem i dodajemy do piany. Pieczemy w 170 stopniach około 15-20 minut.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki mleka i budynie - zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Masę jajeczną dodawać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Po wystudzeniu masy budyniowej dodać utarte masło.
Polewa: gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnku, dodajmy odrobinę wody lub mleka.
Przełożenie: Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Następnie wyłożyć warstwę biszkoptów (każdy biszkopt maczamy chwilę w alkoholu) i polać polewą czekoladową.
niusia1 2014-07-11
"pijak" to pyszne ciasto patrząc na twoje zapewne takie jest;
ewci1 2014-07-12
Wspaniale ciasto zrobilas....ja tez juz od dluzszego czasu przymierzam sie, zeby je zrobic...