Przepis:
• 1 masło
• 2 szklanki startej na drobno marchewki
• 4 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• szczypta soli
• bułka tarta do formy
• można dodać dowolne bakalie (orzechy) lub pestki (dyni, słonecznika itd.)
Lukier:
• 200g cukru pudru
• sok z 1 cytryny
Wykonanie:
• Marchewkę osącz na sicie. Jeśli jest bardzo soczysta lekko odciśnij nadmiar soku.
• Masło rozpuść w rondelku i przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem na puch.
• Wsyp połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Wymieszaj.
• Ciągle mieszając dodaj startą marchewkę i resztę mąki. Na koniec wlej ostudzone masło i delikatnie wymieszaj łyżką.
• Brytfannę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i piecz około 45 minut w 180 st.C.
• Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty, by można go było utrzeć, dodaj odrobinę wody. Przestudzone ciasto polej lukrem.
niusia1 2014-11-22
RE: ZALANE W FILIŻANCE=kuknij do naszj broni( oczywiście u niej to perfekcyjnie wykonane) ja się do tego nie nadaję
caprici 2014-11-22
jadlam i uwazam, ze bardzo dobre ciasto, tez nie wierzylam, ze moze byc smaczne---
ssstu6 2014-11-22
...mmm, pewnie namówię Basie aby spróbowała JE upiec !!!
choć,za CYNAMON bedę pewnie niedługo...aresztować w Unii ; )))))))
nocki dobrej : )))))