Jaglane brownie z jabłkami
Składniki:
• 10 łyżek kaszy jaglanej
• 2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 słoik prażonych jabłek
• 2 czubate łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżka masła
• pół szklanki cukru
• kilka kropli olejku arakowego
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną opłukać przed gotowaniem, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
2. Następnie opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż do wchłonięcia całego płynu (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając).
3. Dodać cukier, masło i dalej gotować.
4. Masę jaglaną wystudzić , kakao, jabłka prażone, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać.
5. Wstawić do małej tortownicy lub innej formy i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.
Oczywiście najlepiej nie kroić ciasta zaraz po upieczeniu, tylko poczekać chwilę, ponieważ będzie bardziej zbite i na pewno się nie rozpadnie.
anad60 2015-01-29
Oleńko ale przepis u Ciebie na ciasto fajny
szkoda że ja jaglanej nie lubię...
bo tak to pięknie i smacznie wygląda....że ślinka leci !!!