Kruche ciasto z wiśniami i bezą - przepis
Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka masła ( 200 g)
1 szklanka cukru
5 żółtek
3 łyżeczki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
wiśnie bez pestek z kompotu , można też dać wiśnie bez pestek mrożone ( najpierw trzeba rozmrozić)
Zagnieść ciasto, podzielić na pół. Jedna część rozwałkować na blachę , drugą część zamrozić na około 0,5 godziny.
Na ciasto wyłożyć wiśnie, posypać je cukrem waniliowym. Następnie ubić pianę z 5 białek, dodając 1 szklankę cukru ( pod koniec ubijania).
Pianę wyłożyć na wiśnie, zetrzeć na tarce zmrożone ciasto.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
atena33 2015-03-15
Ślinotok. ;-)
niusia1 2015-03-15
oczywiście ,że bym zjadła!
anad60 2015-03-15
i co...popatrzymy.....się obliżemy i pójdziemy ;(
apetycznie bardzo w przekroju wygląda Olu ...mniam *;*
mattik 2015-03-16
załapie się jeszcze na kawałeczek?... :))
pozdrawiam cieplutko i życzę miłego poniedziałku :)
alagol 2015-03-16
U mnie to ciasto nazywa się kruszon albo skubaniec.Niemniej jednak jakby go nie nazwał jest smaczne. Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia.