Przepis:
Ciasto:
• 6 białek
• 0,5 szkl. cukru
• 1 szkl. maku
• 50 g kokosu (1 szklanka)
Krem:
• 2 budynie waniliowe
• 2 szkl. mleka
• 1 szkl. cukru
• 200 g masła (kostka)
• 6 żółtek
• olejek migdałowy (parę kropel)
Dodatkowo:
• 1 duża paczka biszkoptów
• alkohol (czysta wódka)
• polewa czekoladowa (roztapiam czekoladę i dodaję trochę wody)
Białka ubić z cukrem, dodać mak i kokos. Wymieszać. Piec 30 min. w temp. 180 stopni w średniej blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Połowę mleka zagotować z cukrem. Budyń rozmieszać z żółtkami i resztą mleka. Wlać do gotującego się mleka z cukrem i zagotować. Ostudzić.
Utrzeć masło, dodać do zimnego budyniu. Dobrze wymieszać z olejkiem migdałowym i wyłożyć na wystudzone ciasto.
Biszkopty nasączyć wódką i układać na kremie. Polać polewą czekoladową.
evita 2016-02-19
Ciasto na weekend gotowe... :)
Niech ten wieczór będzie pełen ciepła l przyjemnych chwil...
Pięknego weekendu życzę... :)
niusia1 2016-02-19
jak dawno tego nie robiłam i nawet nie miałam okazji jeść; u ciebie pysznie wygląda;
ewaiza 2016-02-20
Bardzo smaczne ciasto Olu ,zazdroszcze ze mozesz piec i jesc bez ograniczen .
Ja musze uwazac na ciasta ,a bardzo lubie jesc i piec :-(
oliwkaa 2016-02-21
Fajny przepis ... ten sklepowy pijak jest okropny !