Pijak. Będzie do jutrzejszej porannej kawki.

Pijak. Będzie do jutrzejszej porannej kawki.

Przepis:

Ciasto:

• 6 białek
• 0,5 szkl. cukru
• 1 szkl. maku
• 50 g kokosu (1 szklanka)

Krem:

• 2 budynie waniliowe
• 2 szkl. mleka
• 1 szkl. cukru
• 200 g masła (kostka)
• 6 żółtek
• olejek migdałowy (parę kropel)

Dodatkowo:

• 1 duża paczka biszkoptów
• alkohol (czysta wódka)
• polewa czekoladowa (roztapiam czekoladę i dodaję trochę wody)

Białka ubić z cukrem, dodać mak i kokos. Wymieszać. Piec 30 min. w temp. 180 stopni w średniej blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Połowę mleka zagotować z cukrem. Budyń rozmieszać z żółtkami i resztą mleka. Wlać do gotującego się mleka z cukrem i zagotować. Ostudzić.
Utrzeć masło, dodać do zimnego budyniu. Dobrze wymieszać z olejkiem migdałowym i wyłożyć na wystudzone ciasto.
Biszkopty nasączyć wódką i układać na kremie. Polać polewą czekoladową.

evita

evita 2016-02-19

Ciasto na weekend gotowe... :)

Niech ten wieczór będzie pełen ciepła l przyjemnych chwil...
Pięknego weekendu życzę... :)

niusia1

niusia1 2016-02-19

jak dawno tego nie robiłam i nawet nie miałam okazji jeść; u ciebie pysznie wygląda;

choco13

choco13 2016-02-20

Super ciacho:-) Milej soboty.

ewaiza

ewaiza 2016-02-20

Bardzo smaczne ciasto Olu ,zazdroszcze ze mozesz piec i jesc bez ograniczen .
Ja musze uwazac na ciasta ,a bardzo lubie jesc i piec :-(

lanta21

lanta21 2016-02-20

pychotka

frykasy

frykasy 2016-02-20

Będzie pyszne ciasto ko kawki:)))

anad60

anad60 2016-02-20

ale CUDO nie jadłam takiego jeszcze :(

isia222

isia222 2016-02-20

w kremie widzę, 6 ółek, to chyba one nadały taki kolor, wygląda pysznie

oliwkaa

oliwkaa 2016-02-21

Fajny przepis ... ten sklepowy pijak jest okropny !

dodaj komentarz

kolejne >