Chlebek żytni.

Chlebek żytni.

Mój ulubiony - z mąki żytniej i bez ziaren. Pachnie w całym domu:)))

Przepis:

300 gram mąki żytniej typ 720
100 gram mąki pszennej typ 500
Około 450 ml letniej wody
Opakowanie drożdży instant - ok. 7 gram

Całość wsypać do miksera i mieszać około 15-20 minut.
Pod koniec mieszania dodać 1,5 łyżeczki soli i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki i odstawić w ciepłe miejsce - ok. 30st.C. na około
1-1,5 godziny, aż ciasto mocno wygaruje - podwoi swoją objętość.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec przez godzinę.

dagma65

dagma65 2016-06-28

Wspaniały chleb ! Chętnie bym taki upiekła, ale nie znam przepisu :(
Pozdrawiam :)

lisek52

lisek52 2016-06-28

Swojski apetyczny chlebek...Pozdrawiam:))

ewaiza

ewaiza 2016-06-28

tez lubie chlebek zytni

prince8

prince8 2016-06-28

Wspaniały wypiek ...ale zapach ... miłego wieczoru życzę O. ...:)))

jola09

jola09 2016-06-28

PYCHOTKA

anulkaz

anulkaz 2016-06-28

Pięknie wygląda chlebuś, mniam.

babcia1

babcia1 2016-06-29

Piękny chlebuś a przepis można?

ewaeu

ewaeu 2016-06-29

...chleba naszego powszedniego...:)

evita

evita 2016-06-29

Witaj Olu... udany chlebek...

Bukiet pozdrowień ślę...
i uśmiech wnoszę na cały dzień... :)

ssstu6

ssstu6 2016-06-29

...sobie wyobrażam !! ; )
chyba każdy lubi zapach świeżego pieczywa...

babcia1

babcia1 2016-06-30

i już bardzo dziękuję za przepisik !!teraz go widać !!

isia222

isia222 2016-06-30

jaki ładny wyszedł

dodaj komentarz

kolejne >