Na zdjęciu polane likierem irlandzkim Baileys, na bazie śmietanki i whiskey z dodatkiem wanilii i kakao.
Przepis:
1 mleczko skondensowane słodzone
0,5 litra śmietanki 36%
Cukier waniliowy lub laska wanilii
2 żółtka (jajka należy sparzyć)
Mleczko i śmietankę miksować około 6 minut, dodać wanilię i żółtka i wymieszać. Przełożyć do pojemnika i mrozić około 12 godzin.
Dodatki można modyfikować i od tego będzie uzależniony smak lodów. Aby uzyskać smak caffe latte należy dodać do ubitych śmietanek 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku np. Nescaffe Creme.
lucilla 2016-07-14
apetycznie i prosto...wie Pani, że zrobię !! dziękuję
niusia1 2016-07-14
ale się postarałaś! no no -pychotka! choć nie ma upału,ale na przekór temu co za oknem sie dzieje dobrze zjeść takie swoje losy
prince8 2016-07-14
Pyszności pewnie...miłego wieczoru ...życzę :)))
isia222 2016-07-15
wow, lae fantastcyznie wyglądają, ja jeszcze domowych nigdy nie robiłam, dzięki za przepis
adam24l 2016-07-15
Smacznego
Miłego weekendu.Zapraszam do głosowania na top10 , nowości i Propozycje.Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.