Przepis:
Składniki:
Upieczony ciemny biszkopt – z kakao ( nie podaję przepisu na biszkopt, bo każdy ma swój wypróbowany)
alkohol do nasączenia biszkoptu ( może być czysta wódka). U mnie rum + likier pinacolada (ananasowo-kokosowy)
200 ml śmietanki kremówki (30%)
2 serki mascarpone
1 puszka ananasów
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Krem: Ubić śmietanę „na sztywno”, dodać cukier, cukier waniliowy, następnie serki i dalej ubijać. Na końcu dodać pokrojone drobno ananasy i wymieszać delikatnie łyżką.
Biszkopt przekroić wzdłuż, nasączyć alkoholem połączonym z sokiem ananasowym, na dolną warstwę nałożyć krem, następnie biszkopt i znowu krem. Wierzch ciasta zdobimy wg uznania, może być polewa czekoladowa, prażone migdały lub okruszki ciasta. Schłodzić w lodówce.
babcia1 2017-01-08
musi być przepyszne
niusia1 2017-01-23
re; moje ciacho to nie nowość;to po prostu taki murzynek tylko tym razem z masą orzechową,a nie na kwaśnym mleku jak zawsze