Przepis:
1 torebeczka kaszy jaglanej
2 nieduże marchewki
1 cebula
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki wędzonej papryki, albo czubata łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki chili
2 – 3 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz
olej lniany
Przygotowanie:
Kaszę ugotować z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do miękkości kaszę odstawić do ostudzenia.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat. Co kilka minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista, a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia.
Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, sos sojowy oraz sól i pieprz. Dodać olej lniany, żeby pasta była smarowna, a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.
Polecam, bo jest pyszna:)
anad60 2017-03-11
na pewno pyszny jest !!!
biorę przepis, Olu czy kaszę można
zastąpić ryżem, bo ja jaglaną to nie bardzo
lubię :(
agga7 2017-03-11
rewelacyjny pomysł :)
nie przepadam za kaszą jaglaną,
więc zawsze szukam sposobów,
jak ją "ukryć" ;)
a taki smakowity i zdrowy paprykarz
to cód-miód, jak dla szczecinianki ;)
babcia1 2017-03-12
muszę dokupić jaglaną!!
lucilla 2017-03-12
bardzo proste i z kasza jaglaną - super pomysł !
ssstu6 2017-03-12
heee, no właśnie ; )
podobnie jak przedmówcy ,Basia sparawdza które ze składników ma w domu i...; ))