Przepis:
Składniki na jeden słoik:
200 g słonecznika / 1 ½ szklanki
5 suszonych pomidorów
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
2 – 4 łyżki wody
sól i czarny pieprz
1 łyżka oleju lnianego
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.
Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.
Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce przez 3 – 4 dni.