Wczoraj wieczorem upieczone, a dzisiaj do porannej kawki zjedzone ☺
Ciasto drożdżowe nocne z kruszonką
Składniki:
1 szklanka cukru
Drożdże w proszku Instant
Cukier waniliowy
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
3,5 szklanki mąki
Szczypta soli
Składniki po kolei wsypujemy do naczynia : najpierw cukier , drożdże, cukier waniliowy, rozbełtane jajka, olej i na końcu mleko.
Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu , najlepiej na noc.
Rano dosypujemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odkładamy na 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosło. Następnie przekładamy na blachę i wkładamy do zimnego piekarnika ( bardzo ważne, żeby piekarnik nie był nagrzany!!!!). Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
adam24l 2017-05-02
Smacznego
Miłego wtorku i środy.Zapraszam do głosowania na top10 nowości i Propozycje.
ewci1 2017-05-02
Zapach upieczonego drozdzowego ciasta ,po wyjeciu z piekarnika bezcenny:)......pyszne ciacho..
frykasy 2017-05-02
Olu, jutro robię z Twojego przepisu to ciasto drożdżowe nocne, ciekawe jak wyjdzie. Zrobię z połowy składników, bo nie mam takiej dużej blachy :))