Przepis:
Składniki:
-1 szklanka oleju roślinnego (u mnie olej z pestek winogron)
-4 jaja
-2 szklanki drobno utartej marchewki
-1 i 1/2 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
-2 przyprawy do piernika
- 8 plastrów ananasa drobno pokrojonych
- orzechy
- skórka pomarańczowa
Krem:
- 2 serki mascarpone po 250 g
- 1 śmietanka 36% - 200ml
- 1/2 szklanki cukru
-cukier waniliowy
Śmietankę ubić z cukrem i dodać serek mascarpone.
Wykonanie ciasta:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę i olej. Na końcu dodać marchew, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, sól, ananasy i orzechy.Przelać masę do wysmarowanej tortownicy i piec w temp. 180 st. C ok 50 min.Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem i dekorujemy orzechami i skórką pomarańczową.
Ciasto jest wilgotne i pyszne.
Gorąco polecam:)