Przepis:
Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych w płacie
3 średnie cebule
4 jabłka
1,5 szkl. cydru
3 łyżki majeranku
4 łyżki keczupu
2 łyżki miodu
sól, pieprz
3-4 liście laurowe
4 ziarna jałowca
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki (po 2-3 kostki na porcję). Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Keczup i miód wymieszać. Marynatą natrzeć żeberka. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny(a najlepiej na całą noc). Na rozgrzanym oleju obsmażyć żeberka, aż się zrumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a cebule obrać i pokroić w piórka. Cebule i jabłka wyłożyć na żeberka, dodać liście laurowe i ziarna jałowca, na koniec podlać wszystko cydrem. Żeberka piec bez przykrycia ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Następnie naczynie przykryć i zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Piec jeszcze godzinę. Podawać, gdy żeberka będą miękkie.
Polecam, bo są naprawdę pyszne:)