Żeberka duszone w cydrze, z majerankiem, miodem i jabłkami.

Żeberka duszone w cydrze, z majerankiem, miodem i jabłkami.

Przepis:
Składniki:

2 kg żeberek wieprzowych w płacie
3 średnie cebule
4 jabłka
1,5 szkl. cydru
3 łyżki majeranku
4 łyżki keczupu
2 łyżki miodu
sól, pieprz
3-4 liście laurowe
4 ziarna jałowca
olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki (po 2-3 kostki na porcję). Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Keczup i miód wymieszać. Marynatą natrzeć żeberka. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny(a najlepiej na całą noc). Na rozgrzanym oleju obsmażyć żeberka, aż się zrumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a cebule obrać i pokroić w piórka. Cebule i jabłka wyłożyć na żeberka, dodać liście laurowe i ziarna jałowca, na koniec podlać wszystko cydrem. Żeberka piec bez przykrycia ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Następnie naczynie przykryć i zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Piec jeszcze godzinę. Podawać, gdy żeberka będą miękkie.
Polecam, bo są naprawdę pyszne:)

evita

evita 2017-11-26

Kusi... trzeba wypróbować przed świętami...
Dziękuję również za ten przepis...

Miłego wieczoru... pozdrawiam... :)

isia2

isia2 2017-11-26

tak jeszcze nie robiłam, ale muszę jeszcze poczekac, moja dieta nie skończona jeszcze:)

frykasy

frykasy 2017-11-26

Pyszności takie żeberka w takim kwaskowym sosiku, mniam, mniam

ssstu6

ssstu6 2017-12-02

ho,ho,ho, ale "smaczności" !!!! : ))

dodaj komentarz

kolejne >