Mój pierwszy taki zbiór w życiu :D
dodane na fotoforum:
atamta 2016-09-08
Od 2014 nie są już pod ochroną. Trzeba je dobrze oczyścić i ugotować (gotuję pół godziny) w osolonej wodzie. Następnie usmażyć na masełku klarowanym. Można dodać cebulkę albo czosnek, pieprz i sól. Świetnie smakują same albo w jajecznicy. Można z nich robić flaczki albo sos śmietanowy. Polecam bo mają wyjątkowy orzechowy aromat. Pod ochrona został siedzuń jodłowy, który nie jest smaczny, więc jak znajdziecie pod jodłą to darujcie mu życie ;) Te są z lasu sosnowego, lubią stare lasy ;)
elle54 2016-09-08
Pewnie niewiele osób wie o tym nowym przepisie zwalniającym je spod ochrony, stąd tyle ich w lesie.
sherif 2016-09-08
u nas nikt ich nie zbiera,pozdrawiam