chlebek teraz co dzień pieczony ....

chlebek teraz co dzień pieczony ....

alma65

alma65 2012-08-06

Wspaniały bochenek:) Proszę piętkę z masełkiem:)))

elicja

elicja 2012-08-06

a ja proszę przepis :))

atiseti

atiseti 2012-08-06

tu sposób robienia :
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&feature=player_embedded

1/2 kg dobrej mąki przennej
2 łżeczki soli
2 łyżeczki drożdży suchych
ok 320 ml wody
ja dodają garść ziaren słonecznika , siemie lniane mielone i otręby
te dodatki wg uznania :)))
wymieszać składniki suche, dolać wodę i wymieszać najlepiej rękojeścią łyżki drewnianej. Nie wyrabiać , zostawić pod przykryciem w temp pokojowej na ok 12 godz. Na 2 godz przed pieczeniem zagnieść ciasto ponownie - złożyć kilkakrotnie i wyłożyć na ściereczkę wysypaną mąką , Potem tylko nagrzać piekarnik na max temp z naczyniem , żaroodpornym z pokrywką , przełożyć chlebek i piec 25 min pod przykryciem w temp 180-200 i następne 20 min bez przykrycia, Naczynia oczywiście niczym nie smarujemy !

Chlebek gotowy , smacznego

elicja

elicja 2012-08-06

Ojej, wydaje się proste :) Ja robiłam chleb na zakwasie, ale trzeci zakwas mi przerósł i zostałam bez :/

zosi52

zosi52 2012-08-07

Ślinka mi pociekła.Chyba spróbuję!!!

lulka1

lulka1 2012-10-04

piękny ten Twój chlebek , kurcze muszę spróbować go upiec

dodaj komentarz

kolejne >