Dzisiejszy obiadek :) Mielone, ziemniaki i sałata ze śmietaną :))
* * * * * * * * * *
Kotlety mielone:
500 g dowolnego mięsa mielonego
1/2 średniej wielkości cebuli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonegolub do mięsa wieprzowego
szczypta czerwonej słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonych ziół (np. natka pietruszki, lubczyk, tymianek, cząber)
2 łyżki musztardy
1 jajko
2 ząbki czosnku
pół szklanki bułki tartej
tłuszcz do smażenia
Podane składniki wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Mokrą dłonią formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Przepis pochodzi ze strony www.wielkiezarcie.com
danutaw 2014-04-08
..wyśmienity obiadek..., smacznego :)
Miłego popołudnia życzę , pozdrawiam Cię :)
ania03 2014-04-08
Kotleciki wyglądają rewelacyjnie...a bułka tarta się nie spali?bo mielone potrzebują trochę czasu na usmażenie...miłego dnia:)cmok
ania03 2014-04-08
re.powiem szczerze że ja mielonych nigdy w niczym nie obtaczam..po prostu zmielone i doprawione mięso formuję w rękach i na patelnie...ale ostatnio dużo piekę mielonych...jak uformujesz kotlety to do blachy i na godzinkę do piekarnika...albo obsmażam je normalnie ale nie do końca,wkładam do naczynia żaroodpornego wysypuję podsmażoną cebulkę i ewentualnie grzyby,zalewam ketchupem i zapiekam do 20 minut...też super
ania03 2014-04-08
re nie ma za co...ale pieczone inaczej smakują,tylko niczym nie smaruj blachy czy naczynia...sam tłuszcz się wytopi...a te z cebulą to niedawno odkryłam i powiem szczerze posmakowało nam...robiłam jeszcze np.farsz do ryby po grecku(tuszona marchew i wiesz to co trzeba)i zalewałam usmażone mielone...poszło od razu ze stołu...cieszę się że mogłam coś podpowiedzieć:)***
ania03 2014-04-08
re.nie! farsz robię sobie kiedy chce...kotlety smażę kiedy chce i po prostu przed podaniem na stół przekładam farszem...chyba nie ma potrzeby piec:)u nas to się nazywa wieprzowina po grecku taki gryps:)
ania03 2014-04-08
re.to tak jak ja,farsz mogłabym tonami jeść...wtedy masz niby zwykłe mielone ale niezwykłe:)coś innego ale równie dobrego jak nie lepszego...ja z kolei skuszę się na Twoje obtaczane:)..a schabowe obtaczałaś w w wiórkach kokosowych?polecam rewla:)
ania03 2014-04-08
rewela:)
laura5 2014-04-08
O,,jak ślicznie i smakowicie u Ciebie..
Witam i milutko pozdrawiam.Udanego dnia życzę :))
jokam 2014-04-08
fajnie brzmi ten przepis,
a kotlety ładnie się prezentują
(re: oczywiście, można uszczknąć czubki. jednak taka bazylia z hipermarketu kiepska jest. lepiej poczekać na sadzonki od ogrodnika)