Miłego popołudnia :)

Miłego popołudnia :)

Dzisiejszy obiadek :) Mielone, ziemniaki i sałata ze śmietaną :))

* * * * * * * * * *

Kotlety mielone:
500 g dowolnego mięsa mielonego
1/2 średniej wielkości cebuli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonegolub do mięsa wieprzowego
szczypta czerwonej słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonych ziół (np. natka pietruszki, lubczyk, tymianek, cząber)
2 łyżki musztardy
1 jajko
2 ząbki czosnku
pół szklanki bułki tartej
tłuszcz do smażenia

Podane składniki wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Mokrą dłonią formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Przepis pochodzi ze strony www.wielkiezarcie.com

lila08

lila08 2014-04-08

pyszny zestaw :) ja mam już swoją sałatę ...

danutaw

danutaw 2014-04-08

..wyśmienity obiadek..., smacznego :)
Miłego popołudnia życzę , pozdrawiam Cię :)

ania03

ania03 2014-04-08

Kotleciki wyglądają rewelacyjnie...a bułka tarta się nie spali?bo mielone potrzebują trochę czasu na usmażenie...miłego dnia:)cmok

ania03

ania03 2014-04-08

re.powiem szczerze że ja mielonych nigdy w niczym nie obtaczam..po prostu zmielone i doprawione mięso formuję w rękach i na patelnie...ale ostatnio dużo piekę mielonych...jak uformujesz kotlety to do blachy i na godzinkę do piekarnika...albo obsmażam je normalnie ale nie do końca,wkładam do naczynia żaroodpornego wysypuję podsmażoną cebulkę i ewentualnie grzyby,zalewam ketchupem i zapiekam do 20 minut...też super

ania03

ania03 2014-04-08

re nie ma za co...ale pieczone inaczej smakują,tylko niczym nie smaruj blachy czy naczynia...sam tłuszcz się wytopi...a te z cebulą to niedawno odkryłam i powiem szczerze posmakowało nam...robiłam jeszcze np.farsz do ryby po grecku(tuszona marchew i wiesz to co trzeba)i zalewałam usmażone mielone...poszło od razu ze stołu...cieszę się że mogłam coś podpowiedzieć:)***

ania03

ania03 2014-04-08

re.nie! farsz robię sobie kiedy chce...kotlety smażę kiedy chce i po prostu przed podaniem na stół przekładam farszem...chyba nie ma potrzeby piec:)u nas to się nazywa wieprzowina po grecku taki gryps:)

ania03

ania03 2014-04-08

re.to tak jak ja,farsz mogłabym tonami jeść...wtedy masz niby zwykłe mielone ale niezwykłe:)coś innego ale równie dobrego jak nie lepszego...ja z kolei skuszę się na Twoje obtaczane:)..a schabowe obtaczałaś w w wiórkach kokosowych?polecam rewla:)

ania03

ania03 2014-04-08

rewela:)

ewaiza

ewaiza 2014-04-08

Obiad wyglada przepysznie

laura5

laura5 2014-04-08

O,,jak ślicznie i smakowicie u Ciebie..
Witam i milutko pozdrawiam.Udanego dnia życzę :))

ewa04

ewa04 2014-04-08

Ciekawy przepis...muszę wypróbować:))

jokam

jokam 2014-04-08

fajnie brzmi ten przepis,
a kotlety ładnie się prezentują

(re: oczywiście, można uszczknąć czubki. jednak taka bazylia z hipermarketu kiepska jest. lepiej poczekać na sadzonki od ogrodnika)

menia39

menia39 2014-04-13

a u mnie dziś też mielone

dodaj komentarz

kolejne >