Kawa i ciasto - zapraszam :)

Kawa i ciasto - zapraszam :)

Babka pomarańczowa

- 22 dag mąki pszennej,
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru,
- 13 dag masła (u mnie margaryna),
- 4 jajka,
- 4 łyżki mleka,
- skórka z całej pomarańczy,
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Miękkie masło zmiksować na puch, dodać cukier, zmiksować. Obie mąki i proszek wymieszać. Do utartego masła dodawać po jednym całym jajku na zmianę z mąkami i po 1 łyżce mleka. I tak aż do wyczerpania składników.
Następnie dodać 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (można 4 ;)) i skórkę otartą na najmniejszych oczkach. Wymieszać.
Piec ok. 1h w 165-170st. Sprawdzać patyczkiem.
Gotową babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką kandyzowaną z pomarańczy.

Polecam babkę, bo jest naprawdę smaczna, szybciutka i tania ;)