Ja nie wiem, jak Wy robicie ten rosół, że wychodzi Wam taki piękny - żółty i klarowny?
Mi zawsze wychodzi taki mętny, "zupowaty". W smaku ok, ale te rosołki w restauracjach czy na weselu... poezja!
jokam 2016-11-12
Atrami, nie przesadzaj!
przecież widać, że Twój rosołek jest piękny, klarowny.
(słyszałam, że stare kuchary podobno do ugotowanego rosołu dodają surowe kurze białko i przez sito wyłożone gazą przecedzają. sama jednak nigdy tego sposobu nie stosowałam.)
jokam 2016-11-12
powiem Ci jeszcze, że do rosołu zawsze dodaję kurkumę...
to bardzo zdrowa, żółta przyprawa...
może spróbuj...
a mnie jakoś ten sposób z kurzym białkiem odpycha...
jokam 2016-11-12
re:uważam, że kurkuma smaku nie zmienia.
trzeba tylko dać jej naprawdę odrobinę, bo jest bardzo mocna.
ajch3 2016-11-12
Ja gotuję długo ,na maleńkim gazie,bez przykrycia.I mój patent na kolor to oprócz opalonej cebuli dodaję suche łuski z jednej całej cebuli.No i podstawa to dobre mięso ale to wiesz ....