efekt końcowy... na konsumpcję zapraszam za dwa, trzy, cztery dni
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka cukru lub więcej
1 płaska łyżeczka soli lub więcej, jak kto lubi
kilka ziaren ziela angielskiego
liście laurowe
gorczycy garstka
pieprz w ziarenkach
3 duże cebule
mąka krupczatka do obtaczania śledzi
sól, pieprz mielony
Śledzie oczyścić, opłukać i posolić, pieprzem świeżo mielonym posypać, każdy obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano. Potem układać w dużej misce.
Przygotować zalewę:
zagotować wodę, dodać cukier i sól, ziele angielskie i liść laurowy gorczycę, pieprz.
Cebule pokroić w plasterki - piórka , dodać do zalewy i chwilę gotować. Dodać ocet, zagotować.
Gotową, przestudzoną zalewą zalać śledzie i odstawić do lodówki i czekać cierpliwie.
dodane na fotoforum:
jajula 2012-03-05
Mniam wyglądają pysznie:)
margoll 2012-03-05
No i cały dzień będą teraz za mną chodziły,bo do rybnego to muszę do miasta się wybrać:(
korka 2012-03-05
Dziękuję - biorę urlop i jadę.
Dobrej nocki życzę :-)
bronia 2012-03-07
Fajny przepis.:) Muszę wypróbować.:)Uwielbiam śledzie.:)))