KRUCHE CIASTO Z RABARBAROWYM BUDYNIEM I PIANKĄ

KRUCHE CIASTO Z RABARBAROWYM BUDYNIEM I PIANKĄ

Ciasto jest bardzo smaczne polecam!

Ciasto; 4 szkl. mąki, 5 żółtek,1,5 kostki margaryny,3/4 szkl.cukru,1 cukier waniliowy,2-3 łyżki śmietany,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części .Jedną wyłożyć na blaszkę a drugą zmrozić.
Budyń rabarbarowy:1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru,30 dag cukru,1 opakowanie budyniu waniliowego.Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą noc lub z rana zasypujemy i po południu już powinniśmy otrzymać odpowiednią ilość soku.Z rabarbaru odlewamy 1 i niecałe pół szklanki soku.(ja odlałam 2 szkl soku-1,5 szkl. zagotowałam a w 1/2 rozrobiłam budyń) Na soku gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodałam rabarbar i wymieszałam
Piana: 5 białek,0,5 szkl. cukru,1 kisiel cytrynowy.Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy
(zamiast kisielu dodałam budyń śmietankowy)
Ciastem wylepiamy blaszkę (35x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń rabarbarowy,lekko studzimy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto z zamrażarki.Piec w 180 st. C przez 40 - 50 minut, aż wierzch się zarumieni.

baygel1

baygel1 2016-04-28

A to coś dla mnie :) pycha !!!

lanta21

lanta21 2016-07-29

pycha

dodaj komentarz