Z porcji wychodzi 10-12 krokietów.Są bardzo smaczne .Polecam!
0,5 kg pieczarek,15 dag sera żółtego,sól ,pieprz, 1 cebula.Cebulę pokroic w małą kosteczkę, pieczarki w średnią kostkę.Rozgrzac 3 łyżki oleju, dodac cebulę i podsmażyc na złoty kolor. Dodac pieczarki,podsmazyc na małym ogniu do momentu,aż pieczarki puszczą sok.Odstawic do wystudzenia,gdy będą zimne,dodac starty ser,przyprawic solą i pieprzem,wymieszac.
Naleśniki:2szkl. mleka,250 szkl. wody,2,5 szkl. mąki,1 łyżka mąki ziemniaczanej,sól ,3 łyżki oleju,2 jajka.Wymieszac wszystko mikserem i odstawic na 30 min.Smażyc cienkie naleśniki.
Dodatkowo:1 jajko roztrzepane,4 łyżki mleka,bułka tarta,olej do smażenia.
Nakładac na każdy naleśnik po 1,5 łyżki farszu i zwijac.Obtączyc w jajka z mlekiem , bułce.Smażyc z obu stron na złoty kolor.
Podawac z czerwonym barszczykiem lub polane ketchupem.